Grunden

Clutter

Jag och min man, vi har båda valt att ta vår livsstil till en ny nivå. Vi har börjat anamma ett minimalistisk tänkesätt. Vi kommer numera sträva efter att äga mindre saker, mycket mindre men mer rätt saker. Vi vill inte tyngas ner av ting. Vi vill inte hållas fast av materia av fel orsaker, så vi skalar.

Här kommer 11 orsaker till varför vi väljer att gå minimalistiskt. I slutändan så kommer det ge oss MER tillfredsställelse än att befinna oss i konsumtionskarusellen för att söka välbehag.

1. Mer yta och utrymme
En yta med mindre saker känns luftigare, renare och fräschare. Det går lättare att ”andas” och slappna av. Tänk er ett städat och ett stökigt rum. Vilket rum vill ni helst befinna er i? Ett städat rum har oftast mer rymd och mindre saker som stör. Vi känner oss friare på den större ytan som frigörs. Och desto mindre saker och prylar som finns, desto mindre saker som slukar energin i rummet.

2. Större tacksamhet för det vi har
Om vi slutar dras in i konsumtionskarusellen så ser vi med nya ögon på det vi faktiskt redan nu äger och har. Vi slutar att jaga nytt, förbättra, göra om i samma utsträckning och vi kommer inte längre försöka uppnå den där för många skeva lyckan och framgången som många söker men som ändå inte består.

3. Slutar jämföra sig med andra
För om vi inte längre jagar framgång via föremål så blir andras materia inte lika intressant. Om vi inte längre har behovet av att fylla upp ett 200 kvm stort hus så kommer vi heller inte snegla på andra som har det, eller vara avundsjuka på dem. Om vi inte längre bryr oss om det senaste inom kläder, mode, smink, elektronik osv. så spelar det ingen roll att andra äger och har det. Det blir ett annat lugn och livet slutar bli en tävling.

4. Mindre att städa
Ja, ju mindre saker desto lättare att ställa tillbaka allt på sin plats och ju snabbare att städa!

5. Billigare
Ja, det säger ju sig självt. Ju mindre vi konsumerar ju mindre pengar går åt. Det är SKRÄMMANDE hur många människor som handlar status och lycka på kredit. Men liksom kredit på ELLOS? Eller Mediamarkt? Eller på ICA? Kredit för att köpa modekläder, senaste elektroniken eller för att ha råd att köpa mat (för att man lägger pengar på fel saker). Eller för att köpa sig resor eller annat. Flera minimalister har helt plötsligt fått mycket pengar över i slutet av månaden på grund av att konsumtionen går ner och detta utan att känna att man måste offra något och inte kan unna sig något.

6. Bättre förebild för våra barn
Det här går jag i gång på… Om VI inte köper och konsumerar så kommer våra barn inte att vilja det i så stor utsträckning heller. Och här handlar det inte om att ”vi inte har råd” som jag fick höra under min uppväxt utan det handlar om värdegrund och livsvärderingar. Lyckan sitter inte i prylarna och förhoppningsvis så kommer vi inte få barn som ska ha och ska ha hela tiden. För om föräldrarna kommer hem med ny ljusstake, nya lakan, nya hudvårdsprodukter, nya kläder, ny väska, nya böcker, ny GPS, nya muggar, nya kuddar till soffan osv. så SER ju barnen det såklart och vill också ha nya saker och känner sig missnöjda med det de har. De ser ju hur positivt det är att köpa och konsumera och hur lycklig man blir när man kan byta ut nya prydnadssaken i fönstret osv. För faktiskt, mycket av det som köps till hemmet är väldigt väldigt onödigt.

7. Färre beslut
Ju färre saker desto färre beslut. Om garderoben innehåller mindre kläder så blir det lättare att klä sig för dagen. Om det finns två handväskor att välja mellan så går det snabbare att välja (eller inte välja om det bara finns en). Varje liten sak vi gör är resultatet av ett beslut. Drar vi ner på antalet onödiga beslut om dagen så kan vi lättare fokusera på det som är viktigt.

8. Mindre mental stress
Om vi återgår till det stökiga rummet. Stök stressar de flesta. Stökig miljö ger känslomässiga negativa effekter. Hopplöshet, energilöshet, stress, irritation, förvirring, ilska, koncentrationsvårigheter mm. Ju mindre saker desto färre stressmoment. Jag vet när jag gick i skolan så hade jag svårt att hitta koncentrationen för att plugga om mitt rum var stökigt.

9. Större frihet
Tänk er… hur frigör vi tid till det vi verkligen vill? Jo, genom att effektivisera det som vi inte vill göra men som måste göras. Mindre kläder blir mindre tvätt, mindre hushållsprylar blir mindre disk, mindre böcker blir mindre damm osv. Lägg tiden på det som är viktigt istället. Träna, umgås med barnen, meditera, laga mat, låna böcker på biblioteket och läs.

10. Slippa hyra förråd
Hur många därute hyr förråd för saker de ALDRIG kommer använda igen? Eller jo, så klart det kommer användas för annars skulle vi inte lägga pengar på förråd? Eller? Hur mycket saker finns det i lådor, skåp, förråd som vi inte rört på 5 år?

11. Bättre kvalité och fina saker
De flesta minimalister handlar fortfarande så klart. Men helt plötsligt så går det inte att impulshandla. Varje inköp utöver bassortimentet blir planerat och värderat. Man rannsakar sig själv på ett helt nytt sätt då varje onödig pryl blir ett irritationsmoment. Det kanske går att jämföra med att köpa godis och äta och sen blir man irriterad på att man gjorde det. Onödiga pengar och onödig effekt.

 

Följ gärna vår blogg, kommentera, ge tips osv.

Less is more. /Claudia

Annonser